Zilele trecute am fost invitat la un test drive cu noul SUV Opel Mokka, cu plinul făcut şi gata să fie testat pe cele mai bune/rele drumuri din Sibiu. Ajung la reprezentanţă, mă prezint, dau buletinul şi permisul de conducere şi semnez de plecare. Ne urcăm în maşină şi pornim spre centura Sibiului, locul unde SUV-ul se simte cel mai bine.
Design
Botezată MOKKA, din cauza formei sale de bob de cafea, maşina are o ţinută elegantă, tinerească şi face ca lumea să întoarcă capul după ea. La aspectul exterior, detaliile au fost foarte bine alese, având elemente de aluminiu şi crom. Jante de 18, grila radiatorului în contrast cu sigla Opel şi forma farurilor dau o eleganţă sporită maşinii. Interiorul este de vis, simţindu-te extrem de bine înconjurat de piele şi butoane high tech. Interiorul îl poţi comanda în orice culoare vrei tu, lucru care mi se pare super TARE. Te detaşezi astfel de alte maşini de linie, clonate parcă în grabă.
Pasagerii din spate pot sta relaxaţi, asta datorită spaţiului generos pe care-l au la dispoziţie. Chiar şi o persoană înaltă nu o să dea cu capul de plafon. Maşina mai are un portbagaj spaţios, în el încăpând toate valizele familiei.
Performanţă
Maşina testată a fost dotată cu motor 1.4 turbo, 140 de cai, având un cuplu de 200 newtoni*metru şi dispune de o plajă largă de turaţii. O mulţime de sisteme îţi fac condusul mai confortabil şi mai performant, având timp să te bucuri de timpul petrecut la volan.
Sistemul de asistenţă la pornirea din rampă te ajută atunci când maşina tinde să plece în spate, dându-i palpitaţii celuilalt conducător auto. Ei bine, sistemul se ocupă de toate iar maşina este de neclintit.
Are tracţiune 4×4 fără posibilitate de dezactivare însă există o variantă şi cu tracţiune doar pe faţă. A fost gândită cu tracţiune integrală tocmai pentru a avea o stabilitate sporită pe pietriş, zăpadă sau la viteze de peste 100 km/h.
Tehnologia start&stop te ajută să economiseşti combustibil atunci când traficul este infernal, circulându-se bară la bară. Atunci când sistemul întră în funcţiune, motorul devine atât de silenţios de nici nu-l auzi, având doar câteva turaţii pe minut. Însă când ai nevoie de el, e la datorie într-o secundă.
Consum
SUV-ul consumă undeva la 9 litri /100 km în oraş iar la drum lung şi la o viteză relativ constantă, undeva la 5-6 litri /100 km. Dacă ai picior de plumb, binenţeles că rezervorul nu o să ţină la fel de mult însă o să primeşti multă adrenalină şi bucurie.
Bucuria de a o conduce
Nu e un secret că nouă, bărbaţilor, ne place să conducem. Fie că e vorba despre drumul banal până la serviciu sau de o călătorie lungă, ne eliberăm de stresul acumulat prin confortul oferit de maşină. Astfel în jumătatea de oră de teste, am împins SUV-ul aproape de limite, dorind să văd cum se comportă atât în trafic cât şi la viteze mai măricele.
Parcarea Opel
Încă de la plecare, maşina mi-a dat dovadă de manevrabilitate, trecând cu brio peste obstacolele din parcare. Servodirecţia este superbă, fiind necesar un efort minim la virare. Şi asta este foarte important, pentru că la alte maşini testate, această calitate se simţea doar la viteze mai mari. Oglinzile mari te ajută să stabileşti bine gabaritul maşinii şi să te strecori fără a lăsa urme vizibile pe caroserie.
Centura Sibiului
Nu ştiu cine a testat maşina înaintea mea dar vă pot spune că era setoasă rău. Imediat ce a simţit asfalt în regim de autostradă, a început să prindă viteză. Se conduce extrem de bine la viteze de peste 110-120 km/h iar stabilitatea este ireproşabilă. Schimbătorul de viteze răspunde bine la conenzi iar pedala de frână este hotărâtă, acţionând toate cele 4 discuri.
Prin oraş
Am prins un trafic destul de intens însă nu mi-am făcut probleme, maşina urma să mă ajute. Am testat de câteva ori sistemul start&stop atunci când aşteptam la semafor şi chiar am rămas uimit. Motorul parcă “moare” de tot iar la apăsarea ambreajului, totul este pregătit de drum., fără cheie, fără flash-uri din spate. Cutia de viteze nu e deloc pretenţioasă, eliminând enervantele vibraţii la viteze mici atunci când eşti într-o treaptă superioară. Am observat şi câteva priviri ale pietonilor, uimiţi de frumuseţea maşinii. Asta înseamnă că maşina nu trece neobservată si se bucură deja de un real succes pe piaţa auto.
În ciuda unei părţi dorsale care nu se ridică nici pe departe la nivelul restului maşinii, caroseria desenată de Opel denotă un stil aparte, mai conservator decât cel propus de Juke, dar în acelaşi timp mai atrăgător în ochii unor persoane care nu ţin morţiş să iasă în evidenţă cu orice ocazie. După cum era de aşteptat, nemţii au refuzat stilul extravagant şi au reuşit să aducă în prim-plan un design ce jonglează extrem de bine cu forme deja cunoscute.
ApreciazăApreciază