Dacă te-ai săturat de stilul de viață tot mai virtual sau pur și simplu vrei să scapi de stresul de la serviciu, în comuna Rășinari poți avea parte de o multitudine de ateliere tradiționale. Aici poți experimenta obiceiurile și modul de viață al stră-străbunicilor noștri. MERITĂ!!!
Când am fost la Rășinari ca să documentez acest articol, am rămas uimit și impresionat de fericirea și entuziasmul cu care oamenii în vârstă povesteau despre momentele petrecute la șezătoarea din sat. Din sală se auzeau vorbe șoptite: „ce vremuri, ce emoții, ce povești” și mi-am dat seama că lumea virtuală pe care fiecare și-o construiește nu oferă nici 1% din fericirea pe care o putem atinge offline.
La șezătorile de la Rășinari și din alte colțuri ale țării oamenii se adunau seara și făceau diverse activități: țesut la război, tors lâna, pictură pe sticlă, sculpturi în lemn și dansuri tradiționale. Nu lipseau nici glumele și poveștile spuse la lumina focului reflectată într-un pahar de țuică.
„Am tot mers prin sat și am colectat vechituri care erau propuse pentru distrugere. La câți oameni am fost să întreb: Aveți vechituri? Nu, le-am dat foc! Este un mare păcat pentru că cine nu-și cunoaște trecutul,nu se poate bucura de prezent. Am adunat peste 2000 de piese și m-am extins în șură iar când o să fie terminat, o să-i spun muzeul din șură ” a declarat Pavel Diaconu, proprietarul muzeului din Rășinari.
„Pe noi ne-a învățat părinții noștri de mici. Mama cosea coverturi, fețe de masă iar cu ocazia asta am învățat și eu. Și acum la rândul meu aș vrea să-i învăț pe copii din comuna Rășinari ca să se ducă tradiția mai departe” a declarat Doina Bratu
Evenimentul a fost organizat de Clubul GreenIMPACT Cocoșul de munte din Rășinari.