Zilele trecute am făcut o excursie de două zile în frumosul oraș Cluj-Napoca și vreau să împărtășesc cu voi câteva impresii și fotografii. Cu o seară înainte de plecare, m-am asigurat că am toate bateriile încărcate, cardul de credit 😀 și aparatul foto. Recunosc, de emoție, nu am dormit deloc. La ora 6, aveam autobuz și somn deloc. Așa că, am hotărât să-mi fac de lucru cu ceva aplicații utile în orașul Cluj. În App Store sunt două aplicații dedicate turiștilor care vizitează orașul: “Cluj City App by Eventyca” și “Transport Cluj-Napoca”.
“Cluj City App” este creată de o echipă din Sibiu și știam că nu o să am probleme cu ea, însă “Transport Cluj-Napoca” mi-a cam dat dureri de cap. Am ajuns la ora 5:45 la autogară și mi-am cumpărat bilet. Paranormal, nu a trebuit să aștept ca alte dați să ajungă autobuzul ca domnița de la ghișeu să-mi dea biletul. Pac, pac, Cluj, vă rog, la revedere! Nu vă povestesc drumul până la Cluj, că nu prea aș avea ce :)) Am adormit după nici 10 minute și am fost trezit de alarma telefonului în apropiere de destinație 😀
La Brașov, după nici 10 metri de gară am fost abordat de un taximeTRIST cu “Șefu, te duc undeva?”, încercând să-mi ia deja bagajul din mână. L-am refuzat politicos cu: „Mulțumesc, dar mă duc cu autobuzul” și am fost răsplătit cu o super replică: „No du-te cu autobuzul, da-n pizda mă-tii”. Ce a urmat poate o să vorbesc într-un articol viitor. Revenind la Cluj, ajuns în autogară, nu am întâlnit nici un taximetrist „rechin” și nici oameni dubioși cu glugi în cap. Prima impresie: VERY NICE CITY.
Transportul public din Cluj îi dă mare clasă Tursib-ului sibian
De la gară, am luat autobuzul spre centrul orașului, dornic de o cafea bună și ceva mâncărică. Autobuzele sunt foarte bine îngrijite, circulă regulat, iar aparatele pentru validarea biletelor sau cartelelor sunt bine puse la punct. Față de Tursib, a căror aparate BRD contactless se blochează frecvent, ba din lipsă de hârtie, ba din alte motive tehnice, în Cluj poți să te plimbi liniștit fără bilet tipărit sau abonament, datorită serviciului prin care îți poți plăti călătoria prin SMS. Puțin dezamăgitor a fost lipsa colaborării cu compania Telekom, serviciul de plată a biletului fiind nefuncțional. Se pare că doar companiile Orange, Vodafone și Digi Mobil sunt agreate în Cluj. Surprinzător a fost lipsa disputelor dintre bătrânii plecați la plimbare și tinerii care stăteau jos pe scaune. În Sibiu, erai linșat de două ori.
Ce mi-a plăcut maximum a fost că: unii călători erau dotați cu ebook readere și încercau să îmbine naveta cu plăcutul. La domeniul siguranță, autobuzele sunt dotate cu camere video REALE. TURSIB ! SE AUDE? REALE!; nu porcării de camere fake cumpărate din Obor. Plus că, șoferul are monitoare pe care vede fiecare ușă a autobuzului, verificând dacă ușile s-au închis corect sau dacă, Doamne ferește, a prins mâna sau piciorul cuiva. Ce nu mi-a plăcut a fost aglomerația, puțin sufocantă și hoții de buzunare.
Bistro28 și Casa Jazz
Am deschis aplicația „Cluj City App” și am căutat un local, unde să pot mânca ceva bun și să beau o cafea. Am găsit Bistro28, un loc foarte îngrijit, personal, primitor și o atmosferă liniștită. Am comandat: o cafea lungă cu lapte, ciorbă de burtă (la gust a fost peste medie) și o ceafă de porc super gustoasă cu garnitură de legume. Cafeaua a fost delicioasă și cremoasă, pentru 5 lei cât a costat; a arătat rușinică multor cafenele din Sibiu.
Următoarea locație la care am fost cu viitorii foști colegi de serviciu, a fost Casa Jazz, un local cu un decor ales cu mult gust, poate puțin întunecat. Irina, o fată extrem de frumoasă, a venit să ne preia comanda. Am ales bere și ceai, că doar era și ciudat să ciocnim NOROC doar cu bere :))
Un minus mic ar primi DJ-ul localului, dacă există. Muzica era ba tare, ba foarte tare, ba deloc, ba iarăși tare. Am băut cât am băut și am plecat spre ieșire. Afară, o mulțime de clienți trăgeau nervoși din țigări, zgribulind de frig. Ai, ai, legea voastră !
În Cluj-Napoca nu există pietoni, doar supraviețuitori!
Regula mea de aur în ale „pietonatului” este următoarea: trec doar pe trecerea de pietoni, pe culoarea verde. Rar o mai gafez și eu, recunosc, nu are rost să mă ascund după deget. Însă, ai impresia că șoferii au ceva personal cu mine. Se urcau cu mașinile pe trotuar de ziceai că nu exist, ba unul era să mă calce pe picior. Plus că: sunt parcate total haotic pe trotuar, de trebuie să faci sport de performanță printre ele. Da, da, știu, mașini multe, parcări puține. Traficul este infernal, am fost prin oraș în zile și ore diferite, însă era la fel. Nepăsarea conducătorilor auto față de serviciul de ambulanță mi-a lăsat un gust amar. Am văzut ambulanțe care au stat și 40-50 de secunde blocate în trafic, fără ca un șofer să încerce măcar să îi facă loc. Am văzut 5-6 faze de genul, însă doar una am reușit să o filmez. Mai jos, filmulețul.
P.S: Duba de jandarmi și mașina de poliție stăteau relaxate în spatele ambulanței, în loc să-i facă loc prin trafic. Bravo băieți!
Clujul turistic
Dacă ajungi în Cluj, un lucru este clar: AI CE VIZITA ! Am folosit din nou aplicația „Cluj City App” și am apăsat pe secțiunea „Ce să vizitezi”. Am ales următoarele locații: Grădina Botanică „Alexandru Borza”, Palatul Justiției, Primăria Veche, Monumentul Memorandiștilor, Bulevardul Eroilor, Piața Unirii, Piața Avram Iancu, Strada în Oglindă, Ansamblul Monumental Matei Corvin și Cetățuia Clujului. Aplicația îți cere acces la locație, astfel, vezi exact distanța până la acel obiectiv turistic și poți să fii ghidat de gps: stânga, dreaptă, nu ai cum să dai greș.
Piața Unirii și Cetățuia Clujului sunt locațiile care mi-au transmis cele mai multe emoții. Arhitectură clădirilor, detaliile impresionante cu care au fost create, culorile contrastante, oamenii zâmbitori și aerul curat îți dau o fericire continuă. Parcă nu ai mai pleca de acolo! Fetele sunt foarte frumoase și sociabile, intră ușor în discuție și se lasă cu schimb de numere de telefon. Hmmm, la Sibiu ai primi o privire puțin superioară și un PA apăsat.
Aș mai scrie vreo două articole despre momentele frumoase petrecute la Cluj, dar vreau să-l vizitați și voi !
P.S: Ce s-a întâmplat la Cluj, rămâne la Cluj !
VEZI GALERIA FOTO