TAXIUL CU GIROFAR: „Nu vă este rușine, alții au nevoie de ambulanță ! Cărăm la voi toată ziua!”


30.01.2016

09.02.2016

ambulantawtmkColoană oficială? Prioritate în trafic? Oprea? Ce-s cu nimicurile astea? Adevărata situație prioritară se află la Sibiu, locul unde serviciul de ambulanță este folosit de unii oameni, în regim de taxi (SC TAXIGIROSPRINT SRL).

Îmi spunea un medic acum două – trei luni, că sunt oameni, în special din categoria (spaima tursibului), care sună la ambulanță și cer să fie duși acasă sau la altă destinație. JUR, NU GLUMESC ! Dar STAI: legea este de partea lor, obligând serviciul de ambulanță să trateze cu maximă seriozitate orice sesizare primită prin serviciul unic de urgență: 112. De cele mai multe ori, aceste apeluri, prin care se dorește un „taxi cu girofar”, sunt pe motive absurde.

Dacă acest subiect a rămas mult timp TABU, nu înseamnă că nu există.

Dacă nu știați, vă spun eu acum! La fiecare misiune se completează un raport cu toate detaliile intervenției: cine a sunat, când s-a plecat de la bază, în câte minute s-a ajuns la locație, câte persoane sunt îngrijite, ce măsuri s-au luat, diagnostic etc. Ei bine, gândiți-vă cum se bat cu pumnul în piept clienții magazinelor, că ei sunt cetățeni europeni, că ei batman „clientul nostru, stăpânul nostru”. Exact aceeași tensiune planează și în serviciul unic de urgență. Medicul știe că dacă refuză să transporte la spital, la domiciliu sau în altă locație „demnitarul” , riscă să se aleagă cu o reclamație. Și cum oboseala este la ordinea zilnică în sistemul medical, parcă nu ai mai avea chef și energie să dai explicații în fața comisiei de etică, comisie care probabil este preocupată de imaginea de ansamblu a spitalului, de pacientul vindecat miraculos și doar apoi de tine, situat pe undeva pe lângă podium, cu o mustrare scrisă urât și nefolositoare.

Oamenii străzii, banii pentru băutură și „minutele nelimitate” cu 112

De ani de zile, refuz să mai dau bani oamenilor străzii. Am prieteni care lucrează în unități bancare și care sunt șocați de ce conturi grase au anumiți oameni ai străzii. Ca să nu-mi săriți în cap, am specificat clar: UNII OAMENI. Tu lucrezi pe 10, 15, 20 de lei pe oră…Dacă stai lângă un cerșetor, face 10 lei în 10 minute. Serios: un leu, un leu, un leu, 50 de bani și se adună. Trage linie și calculează un venit aproximativ pe lună. O să îți dea cu virgulă! Doar că virgula o să fie cu doi pași înaintea virgulei tale, căzută de pe un fluturaș campion la zburat. Eu, încă, nu am văzut un cerșetor care să stea la rând într-un magazin pentru a-și cumpăra alimente. Băutură și țigări, DA ! Așa că, de câte ori am ocazia, ofer mâncare și un ceai fierbinte.

Zona Cedonia, campioană la solicitări

În zona Cedonia, și cu siguranță în mai multe zone din Sibiu, există familii de oameni ai străzii care consumă alcool. După aceea se iau la bătaie sau cad, pur și simplu, din picioare. Aici intervine abonamentul, dacă-mi permiteți: „boschito nelimitat”. Doar în ultima săptămână, ambulanța a venit, în regim prioritar, cu toate semnalele luminoase și acustice, de cel puțin patru ori pentru aceiași pacienți „fideli”. De două ori: i-am văzut cum se băteau între ei și de celelalte două ori: erau căzuți la pământ. Să nu mă înțelegeți greșit, nu am nimic cu noțiunea de a ajuta / salva un om în suferință. Vreau doar să trag un semnal de alarmă asupra acestor apeluri și deplasări costisitoare. Ați sunat vreodată la taxi? Cu siguranță, DA! Și cum nu erau mașini disponibile, dispecerul v-a pus să așteptați, repetând prin stație locația voastră. Ei bine, lucrul pe care nimeni nu vrea să-l audă este următorul: „Îmi cer scuze, nu avem mașină disponibilă, reveniți!”. Întrebarea de 1000 de puncte este: Cum te-ai simți, când ai o problemă medicală urgentă și nu există ambulanță disponibilă, ea fiind pe la o „paranghelie”?

Statistica oficială a UNITĂȚII DE PRIMIRI URGENȚE SIBIU – ianuarie 2016

agresiuni –  64 pacienți

etilism (alcool) -56 pacienți

consum de droguri – 3 pacienți

Pacienții ajung la UPU fie prin mijloace proprii fie aduși de SMURD sau Ambulanță.

13 gânduri despre „TAXIUL CU GIROFAR: „Nu vă este rușine, alții au nevoie de ambulanță ! Cărăm la voi toată ziua!”

  1. Nu am auzit ca medicul de pe ambulanta ar fi obligat sa transporte altundeva decât la spital pe cel pentru care s-a solicitat serviciul de ambulanta în cazul în care este necesar. Sa spui ca medicul este obligat să-l transporte pe „demnitar” acasă sau în altă locație (spațiu de închiriat) unde își dorește acesta fiindcă altfel se alege cu o reclamație mi se pare aberant.

    Apreciază

    1. Buna ziua,
      Am specificat clar „Medicul știe că dacă refuză să transporte la spital, la domiciliu sau în altă locație „demnitarul” , riscă să se aleagă cu o reclamație.” Nu am scris ca este obligat, doar ca ii este frica de o reclamatie ulterioara. A risca nu este = cu a fi obligat.
      Multumesc

      Apreciază

  2. Sunt cu totul de acord cu ce am citit mai sus…Daca nu se iau masuri o sa ajungem ca toate ambulantele sa le trimitem doar la oamenii străzii si la cei in stare de ebrietate.Lucrez in sistem si este o problema foarte grava ,pe lângă costurile mari lipsa ambulantelor pentru urgentele adevărate este o adevărata problemă.Speram sa se mediatizeze mai mult aceste probleme cu care se confrunta toată tara si poate sensibilizam pe cineva si va face ceva in acest sens..Din păcate nu prea este mediatizata Ambulanta..

    Apreciază

    1. Georgiana, si eu lucrez in sistem. Cateodata imi vine sa o iau razna, sa imi neg profesia de medic. Peste tot in tara se intampla asa. Romii suna la ambulanta ca sa-i transportam prin oras. Batranii la fel, sanatosi tun dar suna dupa ambulanta. Este o problema care trebuie sa dispara. Super articolul !

      Apreciază

      1. Sunt convinsa ca așa este in toată tara. …daca ar fi mai multe articole cu numărul de urgente de acest gen poate ar ajunge unde trebuie si Cineva ar lua masuri..pana atunci trebuie sa înduram si sa așteptam o schimbare…

        Apreciază

  3. Stiu cum e si eu lucrez la AMB caram cazuri bizare chiar si scabie sau cal doare un deget pt ca nu avem voie sa triem cazurile sunt zile cand nu ajungem la o toaleta ,la masa nici nu-mi pot permite sa ma gandesc sunt si cazuri cand familia vrea la Bucurest la orele apropiate schimburilor de tura si te trezesti ca âjungi acasa dupa 15-16 ore de munca ,nemancat si obosit .Acasa te asteapta si pe tine familia copii sa le acorzi si lor atentia cuvenita .Eu una dupa 13 ani deAMB am obosit.Neam sacrificat familia si copii si tot nu sunt multumiti .Oare ce iar multuni? Cred ca ar trebui sai punem pe Agresori si consumatorii de alcol sa plateasca si atunci nu ar mai apela la AMB. ( sper)

    Apreciază

    1. Pai tocmai…ca in occident daca ai chemat ambulanta aiurea platesti cateva sute de euro costul deplasarii si timpului ocupat. In elvetia platesti si daca ai avut i problema serioasa si esti asigurat medical. La ei orice deplasare la spital cu ambulanta se plateste…

      Apreciază

  4. Sistemul de taxare a serviciului de asistenta medicala pt alcolici, consum de substante care produc o anumita stare de rau, solicitari abuzive de gen ma doare cotul de 3 luni si acum m-am gandit sa sun si eu pt niste investigatii etc. ar fi o rezolvare macar partiala. Educatia populatiei privind termenul „urgenta” ar rezolva o alta problema al apelurilor abuzive. Oamenii trebuie sa inteleaga ca mai exista si medic de familie.

    Apreciază

  5. Trebuie o lege care sa puna la plata ,,bolnavii”…sanatosi care apeleaza la ambulanta si pentru o durere dentara!!!Cred ca atunci lucrurile se vor rezolva!

    Apreciază

Dacă ai ceva de spus, spune!!!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.