CAMPANIE IPJ SIBIU: METODA ACCIDENTUL – NU TE LĂSA ÎNȘELAT / Ă


METODA „ACCIDENTUL” REVINE,

POLIŢIŞTII RECOMANDĂ ATENŢIE

Screen shot 2014-11-26 at 10.15.56 PMMetoda „accidentul” revine în municipiul Sibiu. În luna ianuarie 10 sibieni au sesizat poliţia cu privire la faptul că au fost prejudiciate prin această metodă. Poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale Sibiu efectuează cercetări în vederea identificării autorilor şi fac un apel către cetăţeni să fie atenţi cui trimit bani.

„În perioada 01.01.2016 – prezent, 10 plângeri au fost înregistrate la Poliţia Municipiului Sibiu şi Secţia 1 Poliţie Sibiu referitoare la înşelăciuni prin metoda „accidentul”. Persoanele înşelate au relatat faptul că au fost apelate telefonic de către persoane necunoscute care au pretins că o rudă apropiată lor a provocat un accident rutier pentru a cărui soluţionare este necesară achitarea unei sume de bani. Pentru a intra în posesia banilor, la uşa victimelor fie s-a prezentat o persoană fie s-au întâlnit cu aceasta în municipiul Sibiu, în zona Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. Prejudiciile se situează între 1.300 de lei şi 4.000 de euro.

Pentru a preveni victimizarea prin această metodă, poliţiştii sibieni recomandă atenţie întrucât păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecate în străinătate ori mutate în alte localităţi din ţară, care nu mai locuiesc cu ei. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix. Metoda utilizată este simplă şi implică, de regulă, două persoane. Astfel, o persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte, plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.

Înşelăciunea poate avea următorul scenariu: o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu va recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi să nu daţi curs solicitării de a trimite bani. De asemenea, aveţi în vedere următoarele aspecte:

  1. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon! Solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare! În acelaşi timp, apelaţii 112 pentru a cere asistenţă! Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier.
  1. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
  1. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. şi să afle detalii despre familie sau vecini.
  2. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu.
    Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Atenţie! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua şi a treia, care se presupune că au bani şi rude care nu se află în proximitatea lor. ” se arată într-un comunicat de presă emis de INSPECTORATUL DE POLIȚIE AL JUDEȚULUI SIBIU 

Pe ce se mizează:

– incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante;

– incapacitatea de evalua raţional situaţia în stare de urgenţă;

– empatia şi compasiunea ridicate ale victimei, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni.

 

Dacă ai ceva de spus, spune!!!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.