INTERVIU: Omul sărac, antica dacie şi benzina de contrabandă


Bună ziua, observ că aţi rămas fără benzină!
Da, păi la cât e de scumpă nici nu ştiu de ce vă miraţi!
Hmmm, vreţi să vorbim mai detaliat despre acest subiect?
Vreau, că am multe ofuri pe suflet, dar hai ajută-mă să-nping maşina pe margine, că vai Doamne ce nerăbdători sunt sibienii.
Aşa, acum că maşina stă frumos pe avarie, haideţi să povestim puţin despre preţul carburantului şi despre problemele cu care vă confruntaţi. Doamna este de acord să aştepte 5 minute?
E soţia, staţi să o întreb, aşa e normal.
Avem undă verde?
Daaa, e încă amuzată de situaţia cu sticla de benzină.
Bun, spuneţi-mi despre peripeţia de astăzi. Cum a fost să vă vedeţi antica Dacie oprită în mijlocul drumului cu rezervorul uscat?
Cum să fie, foarte frustrant. Dar cu criza asta economică şi cu preţurile tot mai mari la carburant, am ajuns să bag de maxim 20-30 de lei.
Aşa puţin? Păi înseamnă că nu circulaţi foarte mult cu maşina. Pentru ce o folosiţi în general?
În ziua de astăzi, să ai o maşină, cât de jaf e ea, te poţi numi domn cu D mare. La câte taxe trebuie să plăteşti, poţi să spui că maşina e un lux şi nu un bun necesar. Maşina o folosesc doar când trebuie să parcurg distanţe mai mari sau să transport diverse bunuri mai grele.
Haideţi să revenim la preţul carburantului, cum vi se pare preţul unui litru de benzină?
Aberant de mare. Suntem o ţară bogată în zăcăminte de petrol şi totuşi importăm. De aceea e preţul mare. Să nu mai vorbim de profiturile uriaşe pe care le înregistrează prea marii patroni. De aceea lumea începe să umble cu mici afaceri situate la limita legalităţii.
Hmm, despre ce afaceri vorbiţi?
Păi, ştim cu toţii că în România se fură mult, se învârt afacerile mai ceva ca pâinea-n cuptor. Aşa am ajuns să cumpărăm carburant la negru, de la tirişti sau de la cei care lucrează pe utilaje,
Eiii da, cum de la cei cu utilaje?
Da da, e greu de crezut că acei oameni care lucrează pe excavator sau basculantă, fură carburant la greu. Cine credeţi că-l verifică cât consumă la oră sau la suta de kilometri? Nimeni
Dumneavoastră aţi cumpărat astfel de carburant?
Da, sincer îţi spun, de mai bine de un an cumpăr doar de la ei. Ştiu că nu e bine şi nu e total legal, însă litrul nu sare de 2-2.5 lei.
Şi nu v-aţi gândit că în felul acesta încurajaţi furtul?
M-am gândit, soţia mai îmi bagă de vină. Ce să fac dacă cei de la putere nu fac nimic, ne împing inevitabil la astfel de lucruri. Eu aş cumpăra bucuros de la benzinărie, să contribui la economia ţării, însă nu îmi permit. Am o pensie de 500 de lei.
Şi cum vă descurcaţi doar cu aceşti bani?
Păi…..economisim foarte mult. Ne mai trimit copii din străinătate câţiva bănuţi. Medicamente ne luăm doar româneşti, că sunt mai ieftine. Cele străine….. nici în vis nu le putem avea.
E trist însă asta e realitatea. Şi totuşi, cum de au unii români atâţia bani? Ce credeţi că fac ei diferit de dumneavoastră?
Nu fac ei cine ştie ce diferit. Însă mulţi nu au caracter şi sunt “iudificaţi”.
Vă întrerupt puţin, aţi folosit un termen dur, puteţi clarifica puţin situaţia?
Da, iudificaţi, aşa le zic eu. Sunt acei oameni care te vând doar ca să le meargă lor bine. Aşa au făcut ei averi. Iar acum se râd de tine la semafor, când ei te privesc din scaun de piele iar tu ai maşina prinsă cu sârmă.
Tttiitttt tttiittt se aude dinspre bătrâna dacie
Haideţi că trebuie să plec, mi-a părut bine că am vorbit.
Mulţumesc pentru interviu, o zi frumoasă să aveţi!

Dacă ai ceva de spus, spune!!!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.