Bonul fiscal- între mit şi adevăr



Evaziunea fiscală prezentă în Sibiu este la mare modă. Parcă sunt văzuţi cu ochi răi cei care nu o practică decât cei care o îndrăgesc. Acum că a venit căldura şi mai toată lumea a ieşit prin oraş, evaziunea fiscală a început să apară. Mă refer aici la micile afaceri cu porumb şi îngheţată. Am filmat atât o afacere cu porumb cât şi una cu îngheţată. La prima afacere, cu chin cu vai am primit bonul fiscal. Aici trebuie să menţionez că după ce am cerut bonul fiscal, am primit următoarea afirmaţie: “Îţi dau şi bon dacă vrei!”. Păi binenţeles că vreau bon şi datoria ta e să-mi dai şi fără să vreau. Auzi tupeu jegos, îţi dau dacă vrei. Aşa se întreabă? Şi dacă nu vreau, nu-mi dai sau cum? Apasă pe butonul prăfuit ON şi încearcă să-mi scoată un bon fiscal. Doar că din lipsa antrenamentului şi pură şmecherie domniţa “greşeşte”. Doar că greşeala nu a fost fără intenţie. Pe primul bon îmi scoate totalul de 7 lei, cât pentru două produse. Se gândea ea : “E oare de la fisc domnul?”:)) Astfel după ce şi-a făcut dovada că a dat bon fiscal clienţilor, a reuşit să-mi dea bonul. Zeci de persoane au cumpărat porumb în acea zi fără să li se dea bon fiscal. Oare nu de aceea o duce Românica aşa rău? Că fiecare fentează fiscul cum doreşte? Altă zi aceeiaşi afacere. Aleg porumbul şi zâmbesc larg. De după trotinetă o domniţă mă serveşte politicos. Îmi zice “Mersi mult” şi parcă mă împinge de la spate să plec. Îi zâmbesc din nou larg şi îi cer bonul fiscal. Secerată parcă de fulger, se apleacă şi butoneşte la aparatul ascuns  în trotinetă. Îmi dă bonul şi plec. Ruşine!!! Mănânc grăbit porumbul şi pornesc spre automatul de îngheţată. Acolo găsesc coadă mare (când nu e coadă acolo) şi mă poziţionez la rând. Aştept şi aştept iar într-un final ajung la vânzătoare. Comand îngheţata şi plătesc cei 3 lei. Primesc produsul şi întreb de bon.

EU-Bon fiscal daţi sau nu daţi?

Vânzătoarea- Nu (după ce se uită la mine cu o privire pierdută)

(HEHE, ce te uiţi la geanta mea că am ascuns legitimaţia de presă) ziceam în gândul meu

Tot vânzătoarea: AAAA în chioşc e casa de marcat şi acolo. Bate şefa seara bonurile!

Cummmmm? Adică mă pui să fac 10 metri pentru bonul fiscal? Şi cum adică le bate seara? De unde ştie ea cât ai vândut tu? Din 200 de clienţi doar 50 figurează ca au cumpărat? Cam aşa stă treaba. Şi nu e vorba doar de automatul acesta de îngheţată. Majoritatea practică acest lucru. Nici populaţia nu cere bonul fiscal. Dacă toţi ar cere bonul fiscal lucrurile ar merge din ce în ce mai bine. Banii aceia rezultaţi din procentul fiscului ar merge la stat iar economia ar creşte.

9 gânduri despre „Bonul fiscal- între mit şi adevăr

  1. Daca te sperie ce-ai vazut la Sibiu, te invit pe litoral in restaurante, o vara intreaga. Acolo poti vorbi despre evaziune fiscala la nivel mai mult decat inalt! Cand din 40000 de lei vanzari pe zi( un exemplu) Seara, cu 10 minute inainte de ora 12 cand se incheie ziua fiscala, patronul bate in graba 10-20 de bonuri de maxim 10000 de lei… Gandeste-te de acolo cati bani ar scoate statul. Stii ce-i interesant? Cam la fel se intampla: Vine clientul, mananca, i se da un bon NEFISCAL (nota de plata) si daca cere el si bonul fiscal, trebuie sa astepte pana la 40 de minute sa-l gaseasca ospatarul pe patron pentru ca e singura persoana care stie sa opereze o casa de marcat. Bine inteles, patronul o sa aplice traditionala injuratura:” Ce masa-i mai trebuie si astuia bon fiscal? ” Cam ai dreptate, daca am sti sa educam oamenii sa ceara ei bonul fiscal, am reusi sa reducem drastic modul asta de furt si ar creste putin fondurile din TVA;) Dar doar DACA!

    Apreciază

  2. In Conditile in care se practica niste impozite ucigase nici nu ma mira ca se face asa ceva.

    Sa presupunem ca esti PFA si vinzi porumb pe strada.
    Esti obligat sa platesti in primul rand 222 CAS (mai nou asta e minimu)
    5.5% din venit pentru sanatate
    16% impozit pe venit

    Si atunci mai platesti si 24% TVA.

    Parerea mea e ca in loc sa perfectioneze si sa aibe grija sa se efectueze colectarea taxelor leau marit de au ajuns in pod. Cei care nu au platit inainte, nu o sa plateasca nici acum, iar cei care platesc toate contributile sigur sunt tentati sa faca si ei manevre.

    Si asta ar fi unul din multe aspcte

    Apreciază

  3. Noa serbus.
    Nu doar la Sibiu se practică această evaziune fiscală. Dar unde s-ar ajunge dacă pentru fiecare cornet de îngheţată se dă o palmă de hârtie tipărită la casa de marcat? Poate ar fi mai bine dacă se va găsi alt sistem de tsaxare pentru mărunţişurile vândute la colţ de stradă. Doar MF şi Guvernul au destui „gânditori”.

    Apreciază

  4. salut….zii merci …ca daca te lua si la bataie nu mai scriai tu acest articol….romanii sunt inventivi „baietii destepti „sunt peste tot. In timp ce duduia aia te servea , patronu’ se distra.
    hai sa-ti spun o patanie de mea, in 2009 am fost in spania, cu „treburi”, mi-am facut si eu niste cumparaturi la un mall, dupa ce am incarcat in porbagaj, respectiv parasit parcarea magazinului….am si fost oprit de „policia locala” asa doar, de rutina….mi-au verificat portbagajul masinii, insa le-am aratat si bonul fiscal, oare daca nu le aratam ce pateam io…de atunci cer bon si in ROMANIA, chiar daca „patronu vanzator” se supara.

    cu stima,

    Apreciază

    1. daca fiecare jurnalist sau freelancer ar scrie articolele dupa acesti „baieti destepti” cu siguranta nu o sa mai vezi lucruri negative in presa. asa ca noi atunci cand scriem ceva ne asumam un risc. iar daca o patit tot scriem. asta e diferenta intre lasitate si curaj. riscul meseriei

      Apreciază

  5. Salut!
    Pe de o parte iti inteleg reactia, cind vezi asa ceva..pe de alta nu, si asta fiindca asa cum se intimpla intotdeauna problema are mai multe aspecte si cind o privesti per ansamblu, nu mai pare atit de simpla.
    1.Sunt situatii cind chiar este dificil sau imposibil sa existe casa de marcat..daca guvernul da o lege..si cam stim cu totii ce fel de legi avem..fara sa-l intereseze daca cei vizati o pot pune si in practica..
    2.Lucrul si mai grav, practic aici este un cerc vicios..sa ne gindim ce s-ar face cu banii colectati in plus..cu ce te-ar ajuta pe tine sau pe mine ..si raspund..cu nimic.Fiindca am vazut cu totii pe ce se duc banii publici.Cind se declara criza..si ni se spune ca trebuie facute concedieri si reduceri de salarii, masive..alesii nostri..din banii publici (aka cei proveniti din acele bonuri..)..schimba aparatura IT cu chestii ce habar n-au sa le foloseasca si cu performante de care n-au nevoie ca sa-si faca “meseria”..schimba masinile, stau in hoteluri de lux pe banii nostri..isi fac vile si vacante.. plus de astea..la asa zisul “servici”..vin sa doarma, asta daca catadicsesc sa vina..pe scurt..NE SFIDEAZA PE TOTI…
    Deci dupa ce au creat un sistem birocratic gigant..cind pt o hirtie, trebuie sa mai obtii alte 10..si de fiecare data platesti pt fiecare(nu mai punem drumurile , asteptatul la ghisee..) au inventat tot felul de taxe..si le-au si tinut bine de tot in ploaie…motiv pt care toata lumea incearca sa scape si sa treaca de criza asta cum poate..deci hai sa punem cu totii umarul si sa fim onesti cu statul..sa-i ajutam pe cei ce beneficiaza de banii publici sa-si faca vile mai mari, masini mai luxoase si afaceri mai infloritoare…Ca doar ei numai fac legile, nu le si respecta..

    Apreciază

  6. Buna ziua,

    Imi puteti spune va rog unde sa apelez in cazul in care un comerciant refuza, sau pur si simplu nu ofera bonurile?
    Va multumesc anticipat,
    Adi

    Apreciază

Dacă ai ceva de spus, spune!!!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.